1. Hrvaški kongres veterinarjev za male živali

(15.04.2014) Prvi kongres CASVS (Hrvaško združenje veterinarjev za male živali) se je odvijal 4. in 5. aprila 2014 v Green Gold Centru v Zagrebu.

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali, ki je kongres organiziralo, ponovno deluje pod okriljem Hrvaške veterinarske zbornice.

Na kongresu so se zvrstila predavanja s področja urgentne medicine, kirurgije in klinične patologije v veterinarski medicini hišnih ljubljenčkov in drugih malih živali.


CSAVS Otvoritev

Kongresa je se udeležilo okoli 180 obiskovalcev, ki so prejeli vse odgovore na svoja vprašanja, vezana na omenjene tematike.

Otvoritveni govor je imel predsednik Hrvaške veterinarske zbornice, dr. Saša Legen, ki je pohvalil organizacijo ter ves oddelek veterinarjev za male živali, saj so kongres v vsem svojem obsegu uspeli organizirati v le nekaj mesecih po svoji reaktivaciji znotjar zbornice.


Dr. Saša Legen, predsednik Hrvaške veterinarske zbornice
„To je prvi hrvaški kongres veterinarjev za male živali in veseli me, da imam čast biti v tej vlogi in otvoriti kongres. Lepo pozdravljam vse goste iz Slovenije in Bosne in Hercegovine, pozdravljam tudi goste iz Srbije, Črne gore, Makedonije, kot tudi vse ostale, ki so se udeležili kongresa in niso iz omenjenih držav.

Na hrvaškem se pojavlja zmeraj večje razlikovanje med veliko in malo prakso. Delež dela v veliki praksi je zmeraj manjši, medtem ko se delež male prakse povečuje. V veterinarski organizaciji, kjer delam, smo še pred devetimi leti imeli eno ekipo za malo prekso, sedaj imamo tri.

Enako se je zgodilo z vsemi veterinarskimi organizacijami v našem okolišu. Pred 35 leti je situacija bila popolnoma drugačna. Velika praksa je predsatvljala vodilno področje, ki je malo prakso občutno postavljala v ozadje.

Včasih smo imeli 475.000 gospodarstev, kjer so vzrejali mlečno govedo – to je bilo leta 1991 – trenutno pa jih je ostalo še 170.000. Število je torej upadlo za kar dve tretjini, kar je zelo občutno znižanje.

Zanimivo je tudi, da se na Veterinarsko fakulteto v Zagrebu vsako leto vpiše 80% študentk – to je podatek iz leta 2013 – še bolj zanimivo pa je dejstvo, da se v letu 2013 na Veterinarsko fakulteto na Dunaju ni vpisal niti en moški predsatvnik študentov.

Zmeraj večja je tendenca za zdravljenje malih živali ter konj in zmeraj večji je odmik od vseh ostalih, večinoma farmskih živali. Celotna odgovornost za njihovo zdravstveno stanje se zmeraj bolj prenaša na lastnike teh živali – takšna je realna situacija.


Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsednica Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali
V juniju lani se je osnoval oddelek Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali. Od tega dne je preteklo 9 mesecev, člani pa so že uspešno organizirali svoj prvi kongres, kar je pohvale vreden dosežek. Da bo v prihodnje uspeh male prakse na zadovoljivi stopnji ne vam ni potrebno nič bolj truditi, vendar tudi ne manj.“

Udeležence kongresa je nagovorila tudi Lea Kreszinger, dr.med.vet., predsednica združenja z besedami: „Spoštovane gospe in gospodje, v imenu organizacijskega odbora Hrvaškega združenja veterinarjev za male živali – dobrodošli, veseli nas, da ste z nami!

Kongres je izjemno pomemben dogodek za vse nas, veterinarje v mali praksi na Hrvaškem in upamo, da bomo podobne dogodke organizirali zmeraj pogosteje ter bo premor med njimi zmeraj krajši.

Zahvaljujemo se vsem pokroviteljem, ki so spoznali, kako pomembno je izvajanje podobnih izobraževanj in tega konkretnega kongresa. Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so nas podprli pri organizaciji in so danes tukaj z nami.

Napovedan prof. Otto I. Lanz zaradi zdavstvenih težav žal ni mogel na kongres, vendar ga je zamenjal Laurent Findji, odličen predavatelj in še boljši kirurg, ki prihaja neposredno iz WSAVA kongresa in bo tukaj imel predavanja le za nas. 


CSAVS udeleženci

Ideja, da bi Luis H. Tello, katerega predavanja smo poslušali pred nekaj leti v Istambulu, lahko predaval na Hrvaškem, je takrat bila praktično nepredstavljiva, vendar pa je danes tukaj z nami.

Zahvaljujem se vsem predavateljem, ki so se nam pridružili, organizacijskemu odboru, moderatorjem, podjetju 361° za vse mesece organiziranja, vsem študentom, ki so voluntirali pri pripravah na kongres in predvsem kolegu Denisu Novaku, predsedniku Srbskega združenja veterinarjev za male živali, ki nam je pomagal z neprecenljivimi nasveti. Veselimo se lepega druženja v naslednjih dveh dneh.“

V dveh polnih delovnih dneh so predavatelji delili svoje dragoceno znanje in izkušnje s tega področja veterinarske medicine, okoli 180 udeležencev pa je tako prišlo do mnogih odgovorov na vsa svoja vprašanja.

Zoran Juginović, dr.vet.med., urednik Veterina Portal, http://veterina.com.hr

Sorodni članki

1. Boehringer Ingelheim Cardio Day v Zagrebu

1. Boehringer Ingelheim Cardio Day v Zagrebu

VETPROMET d.o.o. vas prijazno vabi na 1. Boehringer Ingelheim Cardio Day v Zagreb. Namen strokovnega dogodka je postaviti temelje kontinuiranemu izobraževanju iz kardiologije s priznanimi tujimi in domačimi specialisti
preberi več

5. kongres hrvaškega združenja veterinarjev za male živali

5. kongres hrvaškega združenja veterinarjev za male živali

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH – Odjel veterinara male prakse Hrvatske) ponovno organizira Kongres veterinarjev za male živali, ki se bo odvijal med 29. in 30. marcem, s predkongresnim dnem 28.marca
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

SOFTVETS: integracija mehkih veščin v veterinarsko izobraževanje

Strokovnjaki bodo sestavili vzorčni učni plan za krepitev nestrokovnih področij znotraj študija veterinarstva.
preberi več

EERVC 2018

EERVC 2018

Letošnji kongres Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC) se bo odvijal med 4. in 6. oktobrom 2018 v Zagrebu
preberi več

Nadaljevalni tečaj VOG v Opatiji

Nadaljevalni tečaj VOG v Opatiji

Tečaj „Angular deformity - hind limb“ se bo odvijal na Hvaškem, HOTEL 4 Opatijska cvijeta, med 8. in 9.6.2018
preberi več

4. hrvaški kongres veterinarjev za male živali

4. hrvaški kongres veterinarjev za male živali

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH – Odjel veterinara male prakse Hrvatske) tudi letos  organizira Kongres veterinarjev za male živali, ki se bo odvijal med 30. marcem in 1. aprilom 2016 v mali dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog
preberi več

Advanced Orthopaedic Workshop v Opatiji

Advanced Orthopaedic Workshop v Opatiji

18 in 19. novembra 2016 se lahko na Hrvaškem v Opatiji udeležite veterinarskih ortopedskih delavnic.
preberi več

OVMPH – Odjel veterinara male prakse Hrvatske

3. hrvaški kongres veterinarjev za male živali

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH – Odjel veterinara male prakse Hrvatske) in Hrvaška veterinarska zbornica ponovno organizirata vsakoletni, tokrat že 3. Kongres veterinarjev za male živali, ki se bo odvijal med 31. marcem in 2. aprilom 2016 v zagrebškem muzeju Mimara!
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.