Lipogems – inovativna aplikacija za regenerativno medicino konj

(13.02.2018) Za razliko od mnogih drugih veterinarskih preparatov prihaja sistem Lipogems iz sveta humane medicine v veterino ter s seboj prinaša izjemne klinične rezultate.

O Lipogems:

Namen proizvoda Lipogems je naravna regeneracija tkivnih poškodb, vnetij, spetikemij,… S sistemom Lipogems pridobivamo mikro fragmentirano maščobno tkivo za avtologno uporabo.

Lipogems je aseptičen, z zankami zaprt sistem, ki je namenjen enkratni uporabi. Celoten, minimalno invaziven poseg traja približno 30 minut. Naprava omogoča liposukcijo, obdelavo in aplikacijo maščobnega tkiva, hkrati pa še odstranitev vnetnih olj in krvnih reziduov.

Karakterizira ga enostavno rokovanje ter izjemen regenerativni potencial, ki temelji na uporabi mezenhimskih celic, pridobljenih iz maščobnega tkiva.

Z inovativno tehnologijo se z intaktne žilne strome  pridobivajo periciti, ki so pripravljeni za interakcijo s prejemnikovim tkivom takoj po transplantaciji, s čimer postanejo mezenhimske matične celice (MSC) in pričnejo regeneraivni proces.

V enem 1g maščobnega tkiva najdemo 500x več matičnih celic kot v katerem koli drugem adekvatnem tkivu.

Postopek priprave pacienta in odvzema vzorca:

Lipogems – inovativna aplikacija za regenerativno medicino konj

Maščobno tkivo najprej anesteziramo z lidokainom, adrenalinom in hladno fiziološko raztopino. Tkivo kopitarjem odvzamemo s pomočjo vakuumske brizge iz glutealnega področja ob bazi repa. Mikro-fragmentirano tkivo apliciramo v posodo valjaste oblike, ki vsebuje 5 srebrnih kroglic. Te so zelo pomembne, saj z ročnim tresenjem valjaste posode aktiviramo pericite, ki obdajajo kapilare (Slika 1).

Slika 1: Mehanizem preobrazbe pericitov v aktivne mezenhimske celice.
Slika 1: Mehanizem preobrazbe pericitov v aktivne mezenhimske celice.

Periciti, so celice, ki obdajajo žile, v maščobnem tkivu torej kapilare. Ob poškodbi ali vnetju se periciti preobrazijo v mezenhimske celice, nato pa še v mezenhimske aktivne celice (MSC aktivne), ki izločajo rastne faktorje, citokine, eksosome, peptide in proteine. Hkrati pa MSC aktivne celice delujejo imunomodulatorno in anti-mikrobno, spodbujajo pa še angliogenezo, mitozo, anti-apoptotično delovanje ter preprečujejo brazgotinjenje.

Klinični primer:

Operativni poseg: 28. marec 2017
Kontrolna slika (scan date): 22. junij 2017

Pred tremi leti si je športni konj (polo poni) poškodoval ligament in tako končal profesionalno kariero. Šest mesecev po aplikaciji mikro-fragmentiranega maščobnega tkiva je ponovno tekmoval. Poškodba je bila sanirana s pomočjo sistema Lipogems.

Pred tremi leti si je športni konj (polo poni) poškodoval ligament in tako končal profesionalno kariero. Šest mesecev po aplikaciji mikro-fragmentiranega maščobnega tkiva je ponovno tekmoval. Poškodba je bila sanirana s

Še več zanimivih primerov si lahko ogledate na internetni povezavi LIPOGEMS EQUINE:   http://www.lipogemsequine.com/testimonials-and-case-studies.html

Indikacije za uporabo Lipogemsa pri kopitarjih:

  • Poškdbe ligamentov
  • Vnetja ligamentov
  • Poškodb mehkih tkiv
  • Sinovitis
  • Zgodnji stadij osteoartritisa
  • Globoke laceracije
  • Septikemija


Sistem Lipogems se v veterini uporablja tudi pri psih. Več o zdravljenju si lahko ogledate na povezavi http://www.lipogemscanine.com/home.html 

Za dodatne informacije o Lipogems sistemih kontaktirajte predstavnike podjetja MM Surgical:

Bernarda Dobrila ; 00386 51 372 764, bernarda.dobrila@mmsurgical.si
Sorodni članki

Humboldt-Universität zu Berlin

Ptice selivke na svojih potovanjih obiščejo različne konce sveta

Vsako leto milijoni ptic letijo od svojih poletnih gnezdišč do toplejših krajev za prezimovanje in nazaj. Pogosto ob tem preletijo več tisoče kilometrov
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Brook Niemiec & Kymberley Stewart Global Dental Guidelines Committee

Svetovne smernice WSAVA za veterinarsko stomatologijo

Bolezni zob in ustne votline so zelo pogoste in boleče za živali
preberi več

 Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

V naravnem okolju divji konji porabijo veliko časa za prehranjevanje – do 18 ur dnevno so zaposleni z žvečenjem raznovrstnega rastlinja
preberi več

Znanost

novice

mednarodno

29.08.


[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.