Dan lipicanca v poklon 434 obletnici ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj

(14.05.2014) 19. maja bo minilo 434 let od ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj – poklon obletnici bo Dan lipicanca v nedeljo, 18. maja.

Lipica Obiskovalci Lipice bodo ob Dnevu lipicanca pozdravili letošnja žrebeta ob njihovem simboličnem prvem odhodu na pašo. Vrhunec dogajanja bo predstava Lipiške klasične šole jahanja in Združenja rejcev lipicanca Slovenije ob 14.50 uri na hipodromu v Lipici.

Habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, je 19. maja leta 1580 odkupil lipiško posest od tržaškega škofa Nicola' de Coreta. Tako je postavil temelj bodoče cesarsko-kraljeve kobilarne v Lipici, ta datum pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj. 

Poklon temu pomembnemu zgodovinskemu dogodku bosta Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, pripravila s tradicionalnim Dnevom lipicanca že v nedeljo, 18. maja.

Praznovanje se bo pričelo ob 10. uri pri vhodu v Kobilarno Lipica, kjer bodo obiskovalci pozdravili simbolični prvi odhod letošnje generacije lipicanskih žrebet na pašo.

Prve igrive korake temnih žrebet v spremstvu njihovih mater, izbranih plemenskih kobil Kobilarne Lipica, bo pospremil pozdravni nagovor strokovnega vodje Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije mag. Janeza Rusa.

Vrhunec dogajanja ob Dnevu lipicanca bo predstava na lipiškem hipodromu ob 14.50. Plemenitost, lepoto in eleganco lipicanskih konj bodo poudarili nastopi Lipiške klasične šole jahanja in članov Združenja rejcev lipicanca Slovenije – tako pod sedlom kot tudi v vpregah.

Zbrane bodo nagovorili v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak, predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Marko Avšič in strokovni vodja obeh rejskih organizacij mag. Janez Rus.

»Letošnji Dan lipicanca smo zasnovali kot povabilo vsem, ki čutijo in spoštujejo izjemno vrednost ter neponovljivo dediščino Lipice, naj to vez še dodatno utrdijo. Dogodek začenjamo s pozdravom simboličnemu prvemu odhodu letošnjega letnika žrebet na pašo, saj je prav to trenutek, ki najbolje izraža vrednost Kobilarne Lipica.

Kot skrbniki te dragocene dediščine želimo ljubiteljem lipicanca ponuditi priložnost, da doživijo Lipico, njeno čredo belih konj in dediščino, da jo bodo znali ceniti, podpirati in varovati za bodoče rodove,« je pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

Predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Marko Avšič poudarja, da Dan lipicanca že tradicionalno povezuje Kobilarno Lipica in zasebne rejce lipicanskih konj: »Združenje rejcev lipicanca Slovenije je priznana rejska organizacija.

Njene osnovne naloge so reja konj lipicanske pasme ter z zakonom določene naloge, kot so izvajanje vzrejnih pregledov in izdaja rejskih dokumentov. Druga pomembna naloga je promocija konj in reje s ciljem ohranjanja kulturne dediščine in poslanstva naše preteklosti. Te naloge združenje uspešno izvaja skupaj s Kobilarno Lipica.

Vodstvo kobilarne vseskozi zelo podpira združenje kot tudi člane združenja, tako pri reji kot tudi pri ostalih nalogah. Vsako leto skupaj organiziramo Dan lipicanca, ki postaja osrednja prireditev pri promociji lipicanca Kobilarne Lipice in Združenja rejcev.«

Strokovni vodja obeh rejskih organizacij mag. Janez Rus izpostavlja, da je prav dobro sodelovanje kobilarne in združenja bistveno prispevalo k dvigu kakovosti reje lipicanca v Sloveniji in utrdilo pomen in vlogo slovenske reje lipicanca v mednarodni strokovni javnosti.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več