Tretje mesto za Miho Tavčarja z lipicanci na mednarodnem tekmovanju v Lipici

(11.07.2018) Voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar je včeraj osvojil bron na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg v Lipici. Drugi slovenski voznik z lipicanci, Klemen Turk, se je veselil osmega mesta, tekmovanje pa je pritegnilo kar 57 tekmovalcev iz 12 držav, ki so tekmovali s 121 konji.

Voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar je po tretjem mestu v maratonu in tretjem mestu v spretnostni vožnji 8. julija 2018 osvojil bron na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg v Kobilarni Lipica.

»Lipicanci so se znova odlično izkazali. V maratonu so bili izredno hitri in tudi v spretnostni vožnji so bili izredni,« je Miha Tavčar pohvalil svoja lipicanca 490 Conversano Samira XXV in 485 Conversano Wera XXII, ki sta bila zrejena v Kobilarni Lipica. Obenem se je zahvalil vsem svojim podpornikom in ljubiteljem vožnje vpreg, ki ga že tradicionalno spodbujajo in navijajo zanj.


Miha Tavcar

Drugi voznik Kobilarne Lipica Klemen Turk je z osmim mestom v skupni razvrstitvi voznikov dvovpreg dosegel svoj najboljši rezultat na lipiškem tekmovanju doslej.

Tekmovanje je sicer pritegnilo kar 57 tekmovalcev iz 12 držav, ki so tekmovali s 121 konji in se pomerili v različnih kategorijah. Med vozniki dvovpreg, kjer je bila konkurenca najmočnejša, je zmagal švicarski voznik Beat Schenk, ki je lani v Lipici osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg.

»Tekmovanje v Lipici je zame prav posebno tekmovanje,« je povedal. »Tu sem že četrtič, in je res lepo,« je povedal Schenk, ki je za zmagovalni nastop v spretnostni vožnji izbral enega lipicanca in enega konja nemške reje ter dodal, da ima najraje dresurno vožnjo.

V kategoriji enovpreg se je zmage veselila belgijska voznica Laure Philippot. Posebno doživetje je bil tudi pogled na voznike, ki so se na adrenalinski maraton in med stožce podali s štirivpregami. Med njimi se je zmage veselil Jiri Nesvacil mlajši, ki je nastopil za češko državno kobilarno Kladruby s konji kladrubske pasme, ki so bližnji sorodniki lipicancev.


Klemen Turk

Najbolj atraktivno in adrenalinsko vzdušje je prinesel sobotni maraton, v nedeljo pa je o zmagovalcih odločila spretnostna vožnja med stožci.

V teh dneh so štirje lipicanci iz Kobilarne Lipica nastopili tudi na festivalu  Cavallo sotto la Torre (Konj pod stolpom) v bližini italijanske prestolnice Rim.

Beli lipicanci in jahači Kobilarne Lipica so predstavili visoko šolo klasičnega jahanja in spektakularne skoke šole nad zemljo, s katerimi sicer navdušujejo v predstavi Zgodba o Lipici, tokrat pa so s svojo lepoto in eleganco navdušili občinstvo v kraju Fiano Romano.

Naslednje konjeniško tekmovanje se v Kobilarni Lipica obeta že od 20. do 22 julija, to je tekmovanje za Pokal Alpe Adria v dresurnem jahanju, ki bo znova prineslo živahno vzdušje in pestro dogajanje na lipiški hipodrom.


Miha Tavcar

V drugi polovici avgusta pa se bodo v Lipici zvrstila državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: dresurnem jahanju, vožnji vpreg, preskakovanju ovir in endurancu oziroma vzdržljivostnem jahanju.


Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več