Vrhunec Adrenalinskih dnevov v Lipici bo sobotni maraton s sedmimi atraktivnimi ovirami

(30.06.2015) Vrhunsko mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v vožnji vpreg v Kobilarni Lipica se bo v petek, 3. julija, začelo z dresurno vožnjo. Za obiskovalce bo ogled tekmovanj vse do finala v nedeljo, 5. julija, prost vstopnine.

S preizkušnjo v dresurni vožnji se bo v petek, 3. julija, v Kobilarni Lipica začelo vrhunsko mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v vožnji vpreg, ki bo letos pritegnilo kar 41 tekmovalcev s 112 konji z Madžarske, Švice, Italije, Avstrije, Romunije, Slovaške, ZDA in Slovenije.

Med njimi bosta tudi štirikratni in aktualni svetovni prvak v vožnji dvovpreg, Madžar Vilmos Lazar, svetovni prvak v vožnji štirivpreg leta 2004 Zoltan Lazar, lanski lipiški zmagovalec Jozsef Dibak iz Italije in slovenski voznik z najboljšim rezultatom na svetovnih prvenstvih doslej, Miha Tavčar, s svojima lipicancema.

Najbolj atraktivni in adrenalinski nastopi se obetajo v soboto od 11. ure dalje, ko se bo začela maratonska vožnja, na kateri bo poseben izziv predstavljalo sedem zahtevnih maratonskih ovir iz naravnih materialov. Med njimi bodo tudi vodna, kamnita in »lovska« ovira.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak je prepričan, da bo boj med najboljšimi vozniki tudi letos izredno napet: »Pričakujemo oster boj najbolj drznih voznikov z najboljšimi tekmovalnimi konji. Zaradi adrenalina in navdušenja, ki spremljata nastope najhitrejših voznikov skozi maratonske ovire, smo mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v vožnji vpreg CAI 3* poimenovali kar »Adrenalinski dnevi v Lipici« in obiskovalcem Kobilarne Lipica omogočili prost vstop na tekmovanje, z željo da bi prispevali k promociji športne vožnje vpreg, ki je tudi najstarejša konjeniška športna disciplina.«

Po najbolj zahtevni maratonski vožnji v soboto bo spretnostna vožnja med stožci v nedeljo, 5. julija, od 10. ure dalje postavila na odločilno finalno preizkušnjo vodljivost konj in zbranosti voznikov. Obeta se napeto tekmovanje vse do konca, saj bodo najvišje uvrščeni tekmovalci nastopili zadnji.

Barve Kobilarne Lipica bosta zastopala dva voznika: udeleženec svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg leta 2013 Mitja Mahorčič z lipicanci 330 Favory Slavina XIX, 424 Favory Slavina XIX in 429 Favory Famosa III ter Marko Memon z lipicanci 350 Neapolitano Betalka XXVI, 521 Conversano Monteaura XIX in 436 Pluto Gaetana XXXII. Poleg Mihe Tavčarja bo Slovenijo zastopal še Klemen Turk s svojimi lipicanci.

Lipicanci, sicer poznani kot odlični konji za visoko šolo dresurnega jahanja, so tudi vrhunski vprežni konji. Z njimi bodo nastopili tudi tekmovalci iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Romunije. Tekmovanje pa bo štelo tudi za Lipicanski pokal, pokal Združenja evropskih državnih kobilarn in kot kvalifikacijska preizkušnja madžarskih voznikov štirivpreg za izbor ekipe za letošnje evropsko prvenstvo.

»Vožnja vpreg je konjeniška disciplina, v kateri lahko lipicanec doseže vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Zato sta podpora vožnji vpreg in organizaciji mednarodnih tekmovanj v vprežni vožnji za Kobilarno Lipica pomembna cilja, za slovensko rejo lipicanca pa pomembna priložnost za promocijo,« poudarja strokovni vodja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus.

Nov uspešen korak v tej smeri bo organizacija največjega in najpomembnejšega konjeniškega tekmovanja v Sloveniji doslej, ki se obeta leta 2017. Po svetovnem prvenstvu v vožnji vpreg s poniji leta 2011 bo Kobilarna Lipica namreč od 20. do 24. septembra leta 2017 gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg s konji.

Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

Mednarodni kongres veterinarske homeopatije 2024

Mednarodni kongres veterinarske homeopatije 2024

Letos aprila bo pod okriljem IAVH (mednarodne veterinarske homeopatske organizacije) ter SVHD (sloevnskega veterinarskega homeopatskega društva) Slovenija prvič gostila mednarodni veterinarski homeopatski kongres
preberi več

Predavanje Klinična prehrana psov in mačk

Predavanje Klinična prehrana psov in mačk

SZVMŽ vas vabi, da se v soboto, 17. februarja, ob 9. uri udeležite spletnega seminarja o klinični prehrani psov in mačk s predavateljico Cecilio Villaverde Haro.
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah

Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah

SZVMŽ vas vabi na izobraževanje za veterinarje z naslovom Rentgenska diagnostika skeletne patologije pri mačkah. Izobraževanje bo potekalo v sredo, 14. februarja, ob 17.uri v Hotelu A, Mala Pirešica 20, Petrovče (AC izvoz Žalec)
preberi več

SZVMŽ Psychovets

Spletni seminar o duševnem zdravju in dobrobiti veterinarjev

SZVMŽ vas vabi, da se v četrtek, 25. januarja, ob 18. uri udeležite spletnega seminarja na temo pomena duševnega zdravja in dobrobiti veterinarjev, s katerim odpirajo letošnjo pestro sezono SZVMŽ izobraževanj
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Strokovno posvetovanje Eno zdravje 2023

Veterinarska fakulteta in Nacionalni inštitut za javno zdravje ob svetovnem dnevu Eno zdravje organizirata strokovno posvetovanje.
preberi več

SZVMŽ

Anestezijska delavnica SZVMŽ

SZVMŽ vas vabi na anestezijsko delavnico, ki bo potekala v soboto, 2. decembra, v veliki klinicni predavalnici Veterinarske fakultete
preberi več