Zadnji dan počitnic v družbi lipicancev

(27.08.2014) V Kobilarni Lipica se konec tedna obetajo kar trije privlačni dogodki: Dan šolarjev, finale Pokala Alpe Adria v dresurnem jahanju in državno prvenstvu v endurancu.

Zadnji dan počitnic v nedeljo, 31. avgusta, bo v Kobilarni Lipica prvič posvečen šolarjem, njihovim staršem in družinam. Otroci in starši se bodo skupaj družili na način, ki jim bo prinesel obilo veselja, zanimivih doživetij, gibanja in novih spoznanj.


Od 11. ure do 18. ure se bodo lahko v letnem vrtu brezplačno pridružili unikatnim delavnicam, poskusili igrati na rog, drumlje, flavtico in kitaro, se pomerili v vrtenju orjaškega hula-hopa in si ogledali gledališko predstavo Tinka gre v šolo.

Vsi, ki si želijo pobližje spoznati lipicanca ter izvedeti, kaj ima rad, česa ne mara in kako se lahko z njim sporazumevamo, bodo lahko to storili v programu KDO JE KONJ?, ki bo na ta dan za šolarje ter njihove sestrice in bratce v spremstvu staršev oziroma skrbnikov na voljo po posebno ugodni ceni.


Že v petek, 29. avgusta, se bo v Kobilarni Lipica začelo finalno tekmovanje za Pokal Alpe Adria v dresurnem jahanju. Pokal Alpe Adria že deveto leto zapored povezuje jahače Slovenije, Avstrije in Italije. Prvo kvalifikacijsko tekmovanje vsako leto aprila gosti Kobilarna Lipica, nato pa sledita kvalifikacijski tekmovanji v Italiji in Avstriji.

Finale poteka izmenično vsako leto v drugi državi, letos ga gosti Kobilarna Lipica, kjer bo nastopilo 31 jahačev s 33 konji iz teh treh držav. Kobilarno Lipica bo zastopala Neja Kogoj, ki se je na kvalifikacijskih tekmovanjih z lipicanskim žrebcem 315 Conversano Allegra XLVI izkazala z odličnimi rezultati.


Po petih letih premora bo Kobilarna Lipica znova gostila tudi tekmovanje v vzdržljivostnem jahanju oziroma enduranceu. Na državnem prvenstvu in tekmovanju »Endurance 4 Nations Cup« bo v soboto, 30. avgusta, nastopilo okrog 30 jahačev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške, pomerili se bodo v treh kategorijah: v pravilnostni kategoriji na 28 kilometrov dolgi progi, v hitrostni kategoriji na 56 kilometrov dolgi progi in v hitrostni kategoriji na 84 kilometrov dolgi progi.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak v dneh pred začetkom živahnega dogajanja napoveduje: »Obeta se pester konec tedna, zanimiv tako za družine z otroki kot tudi za ljubitelje konj in konjeništva. Obenem pa je to le prvi uvod v dan, ki za Kobilarno Lipica vsako leto pomeni vrhunec živahne turistične sezone in najbolj priljubljeno prireditev.

To je Dan Kobilarne Lipica, letos že v nedeljo, 14. septembra. Na gala predstavi ob 15. uri bo nastopila Lipiška klasična šola jahanja skupaj s številnimi gosti. Posebnimi gostje iz jahalne šole EPONA se bodo predstavili z andaluzijskimi žrebci, pester spremljevalni program za družine z otroki pa se bo začel že dopoldne.«

Celoti programi vseh omenjenih dogodkov so dostopni na spletu:

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več