Das is Frankfurt ali strokovna ekskurzija v Frankfurt

(10.10.2012) Tako kot večina dobrih zamisli in idej se je tudi ta porodila ob najbolj nepričakovanem času.

Po celodnevnem napenjanju možganskih krivin na predavanjih in vajah, ko koncentracija začne že počasi pojenjati in ko se začnejo oglašati tisti znani čudni zvoki, s katerimi te telo začne opominjati, da bi morda bil že čas da tudi nekaj pozornosti posvetiš svojemu želodcu, sva tako s kolegico iz vodstva IVSA-e sedela pri zadnji uri vaj iz anatomije laboratorijskih in eksotičnih živali.


Tekom vaj je predavateljica mimogrede omenila, da se je v Frankfurtu odprla zanimiva razstava živalskih plastinatov dr. Guntherja von Hagensa in kot vsakemu znanja željnemu študentu, kateremu nobena izrečena beseda predavatelja ne uide, sva se v istem trenutku oba z Evo (vodja publikacij IVSA-e) spogledala in vedela, da misliva isto: napočil je čas, da IVSA Slovenija organizira izlet v Frankfurt. K sodelovanju smo povabili tudi naše in vaše kolege s ŠOVF-ja, brez katerih realizacija projekta ne bi bila mogoča.


V začetku decembra smo odprli prijave za vse zainteresirane in bili prijetno presenečeni, ko smo vsa prosta mesta zapolnili že prvi dan, kar nam je vlilo dodatno motivacijo ter nam dalo vedeti, da smo se odločili pravilno, ko smo se podali v izvedbo takšnega projekta.

Ker je osnovni namen in bistvo IVSA-e dodatno izobraževanje smo na ekskurzijo povabili tudi prof. dr. Gregorja Fazarinca in prof. dr. Roberta Frangeža, ki sta naše vabilo sprejela in udeležbo potrdila. Program same ekskurzije smo obogatili še z ogledom enega največjih naravoslovnih muzejev v Nemčiji Senckenberg museuma ter živalskega vrta.


Odprava z Gerbičeve 60 je 13. januarja v večernih urah krenila na približno 12 urno pot v Frankfurt. Dolgo pot so si nekateri krajšali s spancem, drugi pa smo raje urice krajšali ob poslušanju domačih melodij in zimzelenih viž, ki so prihajale izpod spretnih prstov našega dežurnega harmonikaša, ki si je tekom ekskurzije prislužil tudi psevdonim Ivan Klobasa. Kako je do tega prišlo pa naj ostane ovito v tančico skrivnosti.

Okoli osme ure zjutraj smo prispeli v predmestje Frankfurta, kjer smo imeli krajši postanek za zajtrk in jutranje pretegovanje glutealnih mišic. Po zajtrku nas je čakala še okoli pol ure trajajoča vožnja skozi center mesta do muzeja. To nam je dalo tudi možnost nekakšnega hitrega ogleda mesta.

Frankfurt je mesto, ki slovi po svoji gospodarski uspešnosti in razvitosti ter velja za enega od ekonomskih stebrov Nemčije. Temu je primerna tudi arhitektura, ki jo predstavljajo številni nebotičniki, v katerih so sedeži svetovno znanih podjetij in bank in zavarovalnic.

V muzej smo prispeli kot prvi obiskovalci tistega dne. Srečno pot na cilj smo obeležili s skupinsko sliko pred vhodom v muzej. V manjših skupinah smo se nato odpravili v sosednjo zgradbo, kjer so bili razstavljeni živalski eksponati.

Sedaj se je pričel tisti strokovni del ekskurzije in pobudo sta prevzela profesorja, ki sta vneto razlagala o različnih načinih plastinacije, posameznih anatomskih strukturah, organskih sistemih in mehanizmih delovanja v telesu ter se celo zapletla v besedni dvoboj o pomembnosti in funkcijah posameznih struktur telesa.

Sprehodili smo se skozi tri etaže eksponatov med katerimi so največ zanimanja vzbudili plastinati morskega psa, žirafe, slona, gorile, človeka in grizlija. Ves čas našega obiska so nas budno spremljale oči kustosov razstave, ki so nas opozarjali z besedami »no photos«, kar pa naših spretnih in iznajdljivih fotografov pod krinko ni odvrnilo, zato za Ructus ekskluzivno objavljamo nekaj »prepovedanih« fotografij iz razstave.


Po temeljitem pregledu plastinatov in obnovitvi znanja anatomije smo se napotili v trgovino s spominki. Seveda nismo pozabili tudi na vas drage bralke in bralci in smo tudi vam prinesli spominek, ki si ga lahko ogledate v naši študentski sobi.

Sledil je še ogled stalne razstave naravoslovnega muzeja, ki je opravičil svoj sloves enega najboljših muzejev v Evropi. Le- ta zajema izjemno zbirko fosilov živali in rastlin iz različnih prazgodovinskih in zgodnejših obdobij iz celega sveta.

Seveda so najbolj navduševala razstavljena okostja dinozavrov in ostalih prazgodovinskih velikanov, ki so vladali takratnemu svetu  in nam tako pričala podobe iz filma Jurassic park. Tako je kljub predvidenim štirim uram namenjenim za ogled muzeja primanjkovalo časa za ogled celotnega muzeja.

V zgodnjih popoldanskih urah smo se nato odpravili v naš hostel, ki je bil lociran ob reki Main in nam nudil veličasten pogled na mestno jedro in gotsko katedralo svetega Bartolomeja.

Po nastanitvi je sledil čas za zasluženi počitek, ki smo ga raje nekateri izkoristili za raziskovanje bližnje okolice. Po večerji so stekle priprave na večerni izhod ter srečanje s nekaterimi kolegi, ki so se odločili nadaljevati svojo poklicno pot v Frankfurtu. Noč je minila v znamenju mnogih dogodivščin, doživetij in podvigov posameznikov, o katerih pa raje povem kaj več ob kakšni kavi ali gostem soku s smetano. 

Naslednje jutro, po glasni budnici žive budilke Katje, je sledil zajtrk in check out. Zadnje dopoldne našega bivanja v Frankfurtu je bil namenjen ogledu živalskega vrta, ki se je presenetljivo nahajal le 15 minut hoda od našega hostla. Po prihodu v živalski vrt se je skupina hitro razpršela na manjše skupinice in vsaka je šla svojo pot.

Ob drugi uri popoldan smo se pod vplivom novih vtisov in spoznanj odpravili nazaj domov proti Sloveniji. Vožnja nazaj je minila precej mirno in v znamenju klasik jugoslovanskega filma.

Na podlagi odziva udeležencev mislim, da je bila ekskurzijo uspešna ter poučna in da sta uživala tako profesorja kot študentje. Za tiste, ki niste bili dovolj hitri pri prijavi ali niste imeli časa obveščam: brez panike, saj imamo pri IVSA-i že mnoge nove ideje in predloge za ekskurzije in potrudili se bomo, da bo takih dogodkov v prihodnjosti še več.

Jernej Kmetec

Sorodni članki

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. vabita na Veterinarski forum 2015

IVSA Slovenija in Animacel d.o.o. sta organizirala forum na temo Matične celice v veterinarski medicini
preberi več

IVSA

FVE in IVSA sta pričela z anketiranjem študentov veterine

Združenje veterinarjev Evrope (FVE) je v sodelovanju z Mednarodnim združenjem študentov veterine (IVSA) pričela z izvajanjem ankete med študenti veterinarske medicine
preberi več

IVSA

Zbiranje hrane in opreme za živali prizadete v poplavah na balkanu

IVSA Slovenia, ŠOVF Ljubljana in študentje Veterinarske fakultete so organizirali akcijo, v kateri zbirajo hrano in potrebščine za živali, prizadete v poplavah v državah na Balkanu
preberi več

IVSA

IVSA Alumni – povezava med študenti in stroko

Od ustanovitve združenja IVSA v Giessnu leta 1953, se je na tisoče študentov s vsega sveta udeležilo kongresov, simpozijev in mednarodnih izmenjav, ob tem pa se je sklenilo tudi najmanj toliko novih prijateljstev
preberi več

IVSA tabor 2013 v Kranjski gori

IVSA tabor 2013 v Kranjski gori

Tudi letos je IVSA Slovenija organizirala IVSA tabor, včasih imenovan Motivacijski vikend, v Kranjski gori med 18. in 20. oktobrom 2013. Letos so se pridružile tudi kolegice iz Švice. Objavljamo nekaj fotografij študentov, katerih avtor je Denis Tratnjek. Članom IVSA želimo še ogromno dobrih zabav!
preberi več

IVSA

IVSA Alumni

IVSA vodja za stike s člani, Camille Poissonnier sporoča, da IVSA formira Društvo IVSA alumnov in vabi vse nekdanje člane, da se vključijo v projekt
preberi več

Cro-Slo-Austro vikend v Ljubljani 2012

Cro-Slo-Austro vikend v Ljubljani 2012

Vse od Dunaja pa do Zagreba je med študenti veterine dobro poznan dogodek Cro-Slo-Austro (CSA) vikend. To je dogodek, na kateremu se študentje iz dunajske, zagrebške in naše fakultete družimo in skupaj preživimo vikend
preberi več

IVSA Slovenija

IVSA Slovenija vabi na študentski forum „Prihodnost veterinarja specialista“

IVSA je organizirala Forum študentov veterine 2013 na temo Prihodnost veterinarja specialista
preberi več