Mednarodni dan tigrov v ZOO Ljubljana

(26.07.2018) Živalski vrt Ljubljana vas vabi na Mednarodni dan tigrov, ki bo potekal v soboto, 28. ter v nedeljo 29. julija 2018 od 10.00 do 12.00 ter od 16.00 do 18.00 ure.

Pripravili smo zabavno-izobraževalni program spoznavanja in opazovanja teh največjih mačk na svetu, ki je namenjen vsem obiskovalcem.

Tigri lahko živijo v najrazličnejših življenjskih okoljih - od hladnega iglastega gozda na severu Kitajske do tropskih deževnih gozdov Jugovzhodne Azije, kjer so vse leto stalne temperature in visoka zračna vlažnost. Živijo tudi v tropskih suhih gozdovih in savanah, pa tudi v mangrovi in priobalnih močvirjih.


Velikost življenjskega prostora tigra je odvisna od količine plena na njegovem območju. V osrednji Indiji in Nepalu, kjer je dovolj plena, živijo samci tigrov na območju velikem od 12 do 95 km2.

Na daljnem vzhodu Rusije, kjer plena primanjkuje, pa samci živijo na območju velikem do 400 km2. Tigri spijo, ležijo in si negujejo kožuh 20 ur dnevno. Dejavni so le 4 ure. Razlog je v tem, da imajo relativno majhno srce v primerjavi s telesnim volumnom in niso vzdržljivi tako kot psi.

Tigri živijo na našem planetu že več kot 2 milijona let. Še v 19. stoletju je živelo v Aziji in vzhodnem delu Evrope okoli 100.000 tigrov, 9 različnih podvrst. Danes jih živi samo še od 3.800 do 5.210 v majhnih in izoliranih populacijah.

Indijskih tigrov je okoli 2.000, indokinskih 960, malajskih 540, sibirskih 500, sumatranskih 500 in južnokitajskih 30, za katere pa danes ne vemo ali sploh še živijo! Balijski tiger je bil iztrebljen v 40. letih, kaspijski tiger v 70. letih in javanski tiger v 80. letih prejšnjega stoletja. 

Tigrov je vedno manj, ker človek uničuje njihovo življenjsko okolje. Primanjkuje jim plena, saj s človekom tekmujejo za hrano, človek jih lovi zaradi kože in drugih delov, ki jih ljudje uporabljajo v tradicionalni azijski medicini in tradiciji (npr. obredne noše).

Med leti 1875 in 1925 so samo zaradi športnega lova v Indiji ubili 57.000 tigrov. V 50 letih so pobili 10 krat več tigrov, kot jih danes sploh še živi v naravi.

Kot popotniki bodite prizanesljivi opazovalci narave. Kot odgovorni ekoturisti podpirajte lokalne ohranitvene programe. Pazite, kaj kupujete, saj z mnogimi spominki naravnega izvora podpirate uničevanje vrst in naravnega okolja. Ali bi divji lovci še streljali tigre, če ljudje po svetu ne bi kupovali izdelkov iz tigrovih kosti, masti, notranjih organov, krempljev in kože?

Na počitnicah tudi pazite, kaj jeste, saj je pogosto na meniju meso ogroženih živalskih vrst. Kot uporabniki izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na sonaraven in etičen način. Ne kupujte živih divjinskih živali zato, ker se vam smilijo. Vsako, ki jo ''rešite'', bo nadomestila nova iz narave.

Leta 1997 je Londonska zveza živalskih vrtov in Global Tiger Patrol ustanovila organizacijo ''21. stoletje tigra'', ki si prizadeva ohraniti tigre v naravnem okolju. Od leta 2003 se tem prizadevanjem pridružujejo tudi evropski živalski vrtovi.

V naravnem okolju tigrov poteka devet projektov, ki si prizadevajo za njihovo ohranitev. Naravovarstveniki kupujejo gozd, pogozdujejo, izobražujejo lokalno prebivalstvo kako živeti s tigrom v okolju ter divje lovce preusmerjajo v turistične vodnike.

Ko ohranjamo tigra, ohranjamo tudi njegov življenjski prostor in s tem vse rastlinstvo in živalstvo na njegovem območju. Če ohranimo gozdove, da bodo v njih preživeli tigri, jih bomo ohranili tudi za nas, ljudi.

Program ob Mednarodnem dnevu tigrov:

I. Biološke delavnice
Od 10.00 do 12.00 ter od 16.00 do 18.00 ure
Tiger – azijski kralj živali
Vloga tigrov v naravnem okolju in njihova ogroženost

II. Ustvarjalna delavnica
Od 10.00 do 11.30 ure ter od 16.00 do 17.30 ure
Izdelava kosmatega darila za tigra.

III. Lepotilnica
Od 10.00 do 12.00 ter od 16.00 do 18.00 ure
Barvanje obrazov – motiv tigrov vzorec.

IV. Obdaritev tigrov
ob 11.20 uri: Obdaritev tigrov s kosmatim darilom presenečenja
ob 16.30 uri: Skok v višino za priboljškom

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Četrti oktober je za Zavetišče Ljubljana dvojen praznik. Najprej, ker je to rojstni dan zavetišča. Letos mineva 20 let, odkar je prvič odprlo vrata zapuščenim živalim
preberi več