Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

(21.06.2018) Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu.

Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci.

Ob rojstvu tehtajo 68 kg in v višino merijo 182 cm. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 km/h, vsak dan pojedo do 66 kg hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 cm. Spijo manj kot 2 uri na dan.


Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

V ZOO Chester v Veliki Britaniji je živel najvišji žirafec z imenom George, ki je v višino meril 5,8 metra.

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 %. Danes v vsej Afriki živi manj kot 100.000 žiraf. Njihovo število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe.

Svetovni dan žiraf je tudi priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izivov, s katerimi se žirafe, zaradi človeka, srečujejo v naravnem okolju.

V letu 2018 je svetovni dan žiraf posvečen akciji Twiga III, ki je že tretja akcija premestitve rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. Prva akcija Twiga I je leta 2016 potekala v nacionalnem parku v Ugandi, kjer je živelo kar tri četrtine populacije te podvrste.

A so odkrili nahajališča nafte, zaradi katere je bila populacija žiraf dodatno ogrožena. Takrat je Organizacija za ohranjanje žiraf (GCF) ustanovila nove populacije te podvrste na novih območjih v Ugandi, povečala njihovo število in jim tako zagotovila dolgoročno preživetje v naravi. To podvrsto gojimo tudi v ZOO Ljubljana.

Iz 1.100 rotshildskih žiraf je njihova številčnost narastla na okoli 2.645 osebkov in to večinoma v Ugandi. V Ugandi živijo štiri ločene populacije teh žiraf v nacionalnih parkih. Ti so Murchisonovi slapovi, dolina Kidepo ter ob jezeru Mburo. V narodnem parku Kidepo živi le 35 žiraf, ki so se razmnožile iz prvotnih treh, ki so jih v devetdesetih letih naselili v to okolje. Danes pa je potrebno pripeljati nove živali za okrepitev te populacije. 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju.

V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junij 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Program ob svetovnem dnevu žiraf:

I. Biološke delavnice

Žirafe se predstavijo

Predstavili vam bomo naši žirafi, ki se imenujeta Rastko in Cvetko. Naučili vas bomo, kako ju lahko med seboj ločite. Žirafi v ZOO Ljubljana redno treniramo po metodi pozitivne spodbude, pri čemer si pomagamo s klikerjem.

To nam omogoča, da jih redno tehtamo, po potrebi rentgensko slikamo in ultrazvočno pregledamo. Na treningu žirafi radi sodelujeta. Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana zanje skrbimo, koliko podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene.

Skupaj si bomo ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bomo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim njihove prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi.

Velik izziv za žirafe je njihova višina. Najvišja izmerjena je v višino merila 5,8 metra. Spoznali bomo, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.

II. Ustvarjalnice
Risanje žirafe
Pobarvanka žirafe
Izdelava žirafje obrazne maske
Obesek žirafja sled

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več