V Živalskem vrtu Ljubljana že petič ''najbolj žive jaslice'',  z baritonistom Matjažem Robavsom

(19.12.2017) Živalski vrt Ljubljana ponovno vabi na že tradicionalni glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba in najbolj žive jaslice v Sloveniji.

V glavnih vlogah se ponovno predstavljajo živali in sodelavci ZOO Ljubljana. Božične pesmi bo letos pel mladinski pevski zbor AMEN. Kot solist pa bo nastopil baritonist Matjaž Robavs.


Obiskovalci lahko vstopnice kupijo v predprodaji ali pa na dan dogodka na blagajni ZOO Ljubljana. Pred ogledom predstave vam podarimo brezplačen ogled živalskega vrta, po predstavi pa boste lahko čisto od blizu spoznali nastopajoče ovce, oslico in kamele!

Najbolj žive jaslice

Posebnost »najbolj živih jaslic« v ZOO Ljubljana so seveda žive živali, ki nastopajo v Božični zgodbi. Prve med njimi so letos kar 4 kamele, saj se je naša čreda povečala za malo Gobi, ki se je skotila konec marca in ob mami Salimi, očetu Karlu ter polbratu Hasanu z veseljem nastopa tako, da sledi mami.

Otroci s starši in ostalimi obiskovalci se lahko po prireditvi pridružijo nastopajočim in se pomešajo med ognjišča, pastirje in ovce ter v hlevčku obiščejo sveto družino. Velikanski vol Tar, ki med vso predstavo mirno žveči seno, pa je od blizu videti še mogočnejši.

Polurna prireditev poteka na slovenski kmetiji pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo, v najdaljših nočeh starega leta. Božična zgodba je predstavljena z igranimi prizori z liki, ki jih uprizorijo zaposleni v živalskem vrtu skupaj z živalmi, ki nastopajo v tej zgodbi. Za izjemno doživetje je dodatno poskrbljeno s posebnimi svetlobnimi efekti.

Priprave na Božično zgodbo

Vol Tar, istrska oslica Drobtinica ter kamele Karlo, Salima z mladičko Gobi in Hasan, so skupaj s pritlikavimi ovcami del Božične zgodbe v ZOO Ljubljana. Na dogajanje jih vnaprej pripravljamo, zato radi ''nastopajo'' skupaj s svojimi oskrbniki. Za dobrobit živali je pomembno, da lahko pokažejo svoja naravna vedenja ter so fizično in psihično stalno dejavne. To v ZOO Ljubljana vse leto spodbujamo s treningom.

Živali vodimo skozi proces učenja postopoma, po majhnih korakih in jih nagradimo za vsako zaželeno vedenje. Takšen način treninga se imenuje trening s pozitivno spodbudo. Zanj je ključnega pomena odnos do živali, ki temelji na medsebojnem zaupanju ter spoštovanju med oskrbnikom in živaljo.

Priprave potekajo skozi vse leto, intenzivno pa zadnja dva meseca. Živali je potrebno postopoma seznaniti z vsemi najmanjšimi podrobnostmi, ki so del predstave: s pisanimi pokrivali, s kostumi oskrbnikov, ki se močno razlikujejo od njihove vsakodnevne uniforme, s temo, prizoriščem, glasbo in osvetlitvijo, z dimom in celo z aplavzom.

V Božični zgodbi sodelujemo prav vsi zaposleni. Nekateri smo neprepoznavni v vlogi kraljev, pastirjev, pisarja, gostilničarke, Heroda, Jožefa in Marije, drugi pa pogosto nevidni v ozadju, a nepogrešljivi, da lahko prireditev gladko teče.

Nastopajoči in organizacija:

Glasbeni gost je letos, baritonist Matjaž Robavs, božične pesmi prepeva mladinski pevski zbor AMEN, v različnih vlogah nastopajo zaposleni v ZOO Ljubljana in seveda žive živali: kamele Salima z leto dni staro Gobi, Karlo in Hasan, oslica Drobtinica, vol Tar ter mini ovce.

Idejni vodja in organizator dogodka je veterinar ZOO Ljubljana Marjan Kastelic. Glasbeno scenski dogodek je nastal pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja. Kostume je oblikovala prof. Alenka Bartl, organizator kostumske opreme je Nada Slatnar, oblikovalec maske Sašo Vene, za razsvetljavo je poskrbelo podjetje Soundlight. Dogodek interpretira dramski igralec Jože Vunšek. 

Božično novoletno vzdušje bo dodatno zablestelo v soju lučk in bakel, ogreti in posladkati se bo mogoče ob stojnicah s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki.

Predstave bodo potekale od ponedeljka 25. decembra pa vse do petka 29. decembra 2017 ob 17.00 uri.

Naši najbolj zvesti obiskovalci

Za imetnike letnih in polletnih vstopnic ZOO Ljubljana 2017/2018 smo ob koncu leta pripravili posebno ugodnost - Božično zgodbo si bodo lahko ogledali brezplačno v katerem koli terminu.



 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več