Zaščita živalskih vrst – zmagovalci in poraženci leta 2013

(22.02.2014) Glede na poročilo organizacije WWF se je leto 2013 slabo zaključilo za leve, slone, nosoroge, brazdaste kite in pingvine.

„Najobsežnejše izumiranje vrst od izginotja dinozavrov se nadaljuje. In človek je njegov povzročitelj,“ ob vstopu v novo leto svari vodja za zaščito narave pri WWF, Beate Striebel.  

"Ljudje živijo brez kontakta z naravo. Posledica tega je dramatična, nepretrgoma napredujoča izguba raznolikosti živalskih vrst."

Posegi v življenjsko okolje, čezmeren odlov in klimatske spremembe očitno nakazujejo, kako človeštvo nepremišljeno zapravlja naravna bogastva. Tudi divji lov je v letu 2013 močno prizadel ptevilne vrste, med drugimi tudi slone in nosoroge.

Kljub vsemu pa poročilo navaja tudi pozitivne novice. Kot posledica novih naravnih zaščitenih območij ter nenehnih novih ukrepov za zaščito vrst in okolja, se je snežni leopard že drugo leto zapored znašel na seznamu zmagovalcev.

Bolje pa je potrebno zaščititi še ogrožene vrste morskih psov. Države podpisnice Washingtonske konvencije (CITES) so sprejele strožje sankcije za mednarodno trgovanje s predstavniki vrste.

Poraženci 2013:

Sloni in nosorogi: od začetka leta 2013 je najmanj 22.000 slonov v Afriki podleglo brezobzirnim kriminalcem, ki so si želeli njihovih oklov.  Vse od leta 2013 je stopnja divjega odlova višja od stopnje naravnega razmnoževanja, zaradi česar posameznim populacijam grozi izumrtje.

V Afriki živi le še okoli 430.000 slonov. Tudi nosoroge je močno prizadelo pobijanje mafije divjih lovcev. Samo v južni Afriki so bile leta 2013 dnevno ubite povprečno tri živali.

Rogovi potujejvo pretežno v Vietnam, kjer služijo za izkazovanje statusnega simbola višjih slojev, ali se kot prah uporabljajo za potrebe dvomljivih zdravljenj. V vsej Afriki trenutno živi le še 25.460 predstavnikov nosorogov.

Brazdasti kit: na Islandiji so letos pobili 130 ogroženih brazdastih kitov navkljub dejstvu, da na otoku praktično več ni povpraševanja po mesu kitov, mednarodna trgovina z njim pa je prepovedana. Po dveh letih organizacija WWF ocenjuje take kršitve moratorija na kitolov kot "vračanje v temno obdobje".  

Pingvini: pobuda za določitev gromozanskega zaščitenega morskega območja na Antarktiki je leta 2013 na mednarodni konferenci v Avstraliji ponovno padla. Pritisk s strani ribolova, plovbe ladij in klimatskih sprememb na Antarktično Južno morje se bo tako še naprej povečeval.

Antarktika predstavlja najbolj nedotaknjena morska in kopenska območja ter je življanjsko okolje petim različnim vrstam pingvinov, med njimi tudi najbolj poznanega Cesarskega pingvina.

Levi: tudi afriški levi so po pričanju Rdečega seznama ogroženih vrst v nevarnosti – trend pa še zmeraj upada. Njihova populacija je ocenjena na okoli 23.000 predstavnikov, kar odgovarja 30% padcu v roku zadnjih 20 let!

Trenutno kralj živali poseljuje le še slabo četrtino svojega prvotnega življenjskega prostora. Največjo težavo tukaj predsatvljajo uboji s strani ljudi, lokalnih govedorejcev, katerim levi občasno pobijajo živino.

Zmagovalci 2013:

Bengalski tiger: dobre novice prihajajo iz Nepala. Celoviti programi na 15 zaščitenih območjih Nepala in Indije kažejo svojo učinkovitost.

V nacionalnem parku Terai na jugu Nepala se je število prostoživečih tigrov v zadnjih štirih letih povišalo za skoraj dve tretjini. Tamkajšnja populacija sedaj šteje 198 predsatvnikov.    

Amurski leopard: številke amurskih leopardov v Rusiji so se na podlagi aktualnih podatkov občutno zvišale. Trenutno bi se naj po gozdovih v bližini Vladivostoka sprehajalo 50 predstavnikov.

Na Kitajskem kažejo posnetki kamer leopardjo samico z dvema mladičema ter nakazujejo na razmnoževanje živali tudi na tem območju. Amurski leopardi se uvrščajo med najbolj ogrožene sesalske vrste na svetu.

Pri popisu leta 2008 je bilo identificiranih le 30 živali, že leta 2012 pa se je vrsta uvrščala v skupino zmagovalcev. Takrat so namreč razglasili območje v Rusiji, ki meji na Kitajsko in Severno Korejo za nov nacionalni park.   

Evropski bizon: Po naselitvi v nemškem gorovju Rothaar, je evropski bizon po stoletjih ponovno prebivalec tega območja. Trenutno strokovnjaki preverjajo kam in v kolikšnem obsegu bi dolgoročno lahko ponovno naseljevali nove predstavnike bizona. Veliki divji prežvekovalci za dobro pošutje namreč potrebujejo velikanska, relativno nefragmentirana gozdna območja.  

Morski psi: na CITES mednarodni konferenci za zaščito vst je bil sprejet sklep za zaščito petih ogroženih vrst morskega psa. Mnogi predsatvniki iz vsrt morskih psov so nareč ogroženi predvsem s prekomernim lovom, saj visokih številk ulovljenih živali niso sposobni nadomestiti z zadostno reprodukcijo.


Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več