Klinični primer: travmatska rana pri konju in okužba z MRSA

(13.03.2013) Refilona, 13 letna kobila pasme lusitano, se je 17. aprila 2011 med pašo prestrašila, zbežala ter padla na steber ograje.

Rezultat nesreče je bila okoli 90 cm velika abdominalna laceracija (slika 1). Steber je penetriral skozi trebušno votlino in izstopil skozi prsa, kljub temu pa na srečo ni poškodoval nobenega od vitalnih organov.

Ob tem je kobila imela tudi nekaj manjših ran po nogah. Pred hudo nesrečo je Refilona bila v dobrem zdravstvenem stanju ter ni uživala nikakršnih zdravil.

Kobilo so takoj po nesreči prepeljali na Univerzitetno kliniko v Utrechtu (Nizozemska), kjer so jo tri in pol ure operirali pod splošno anestezijo. V operatvnem posegu, s katerim so temeljito očistili in primarno zašili vse rane, je kobila pridobila okoli 300 šivov (Slika 3).

Na dan operativnega posega so Refiloni aplicirali naslednje pripravke: midazolam, butorfanol (za obvladovanje bolečine), benzylpenicilin sodium, detomidin hydrochlorid (Domosedan), Ketamin (Narketan), Ringerjevo raztopino in Metacam. Ob tem je postoperativna terapija vključevala tudi procain penicilin (Depociline do 26. aprila) in gentamicin (do 23. aprila).

Takoj po operaciji so rano obvezali s povoji (slika 4). Preden so jo lahko odpustili iz bolnišnice, se ji je rana inficirala z MRSA, zaradi česar je kobila ostala na kliniki v karanteni.

Iz rane so se izločale velike količine eksudata, zaradi katerega so robovi rane popustili in rana se je ponovno razprla. Najverjetneje so bile natezne sile v kombinaciji z infekcijo MRSA za šive preveč intenzvne. Tako se je rana morala pričeti celiti per secundam.

Postopek:

10. maja 2011 smo kobilo odpustili iz bolnišnice, kljub temu, da je rana bila še zmeraj okužena z MRSA. Abdominalne rane so bile čiščene dva do trikrat dnevno s tekočo vodo, debris pa smo ročno odstranili z namočenimi gazami. Na očiščene rane smo zmeraj nanesli plast mazila z medicinskim medom.

Mazilo smo nanašali tudi na robove rane z namenom preprečevanja maceracije. Povijanje rane s povoji je bilo nemogoče, saj se je kobila kljub močni okužbi in veliki rani počutila zelo dobro ter je bila relativno aktivna.

Po pojavu močnejšega izcedka iz rane nismo več aplicirali antibiotikov. V postopku zdravljenja smo uporabili okoli 40 – 50 tub mazila L-Mesitran (+/- 2,5 kg), kobila pa je poletje preživela na pašniku.

Rezultati:

Kmalu po pričetku terapije z medicinskim medom se je količina eksudata očitno zmanjšala, po dveh tednih je bila odpravljena infekcija z bakterijami MRSA. Odmrlo fibrozno tkivo je zamenjalo mlado granulacijsko tkivo.

Slike 5 do 8 prikazujejo proces napredovanega celjenja rave skozi obdobje 3 mesecev. Rana se je dokončno zacelila do septembra 2011, torej v 4 mesecih posttraumatsko (Slika 8). Neželjenih stranskih učinkov nismo opazili.

Razprava:

Tako obsežne abdominalne rane se le s težavo zapirajo s šivanjem, saj so natezne sile na abdomnu močne in navadno povzročijo popustitev šivalnega materiala (Magee, 1999), še posebej, če se zaradi infekcije z MRSA izločajo večje količine eksudata. V takih primerih se poškodbe lahko celijo le per secundam. V teh primerih je največja nevarnost dodatnih okužb rane (Hanson, 2008).

V našem kliničnem primeru je protibakterijsko mazilo iz medu (Brander, 2011) hitro odpravilo MRSA okužbo ter tako omogočilo granulacijske in epitelizacijske procese na rani, ki so se končali v popolnem celjenju po le 4 mesecih.

Uporaba mazil, katerih temeljna sestavina je medicinski med, lahko v primerih velikih traumatskih ran izredno pomaga pri omejevanju ali odpravljanju infekcij (kot je na primer MRSA) ter stimulira celjenje rane per secundam.

Izjava:

Študija je bila izvedena neodvisno. Za zdravljenje je bilo uporabljeno L-Mesitran mazilo s serijsko št. 10041302/1 (rok uporabe 4.2013).

Reference:

  • Magee A, Galuppo L (1999), Comparison of Incisional bursting strength of simple continousand inverted cruciate suture patterns in the equine linea alba. Veterinary Surgery 28(6):442-447
  • Hanson R (2008), Complications of equine wound management and dermatologic surgery. VetClin North Am Equine Pract. 24(3):663-96, ix
  • Brander A (2011), Equine acute wound healing with honey. Poster prsentation at the International Equine Congress for Veterinarians, 22-23. januar 2011, Bruselj

Sorodni članki

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Slika 1. Mnoge rožnate kožne otekline velikosti prosenega zrna. ; Vir slike: LABOKLIN

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Citološka slika (FNA) mediastinalne mase (Wright-Giemsa, 500x povečava)

Rešitev skrivnostnega kliničnega primera

Dober teden dni časa smo vam pustili za razmišljanje in postavitev diagnoze skrivnostnega kliničnega primera meseca – mediastinalna masa pri psu, ki vam ga je predstavilo podjetje Laboklin. Sedaj vam sporočamo pravilno rešitev
preberi več

CT z vidno veliko, mišičnini izodenzno maso na levem delu toraksa

Skrivnostni klinični primer meseca – mediastinalna masa pri psu

Laboklin vam želi mesečno predstaviti zanimiv klinični primer iz različnih področij veterinarske medicine, ob katerem lahko sodelujete z diagnosticiranjem. Objavljamo primer meseca za januar 2019
preberi več

Kožne spremembe pri psu

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (2. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neiznvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (1. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neizvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Zeleni legvan Beissi; Vir slike: Helene Widmann

Klinični primer: Zeleni legvan z močno endoparazitozo

Zeleni legvan Beissi, samec starosti okoli 10 let že dalj časa izgublja telesno težo. Lastniki so najprej spremembe pripisovali fiziološki spolni aktivnosti v spomladanskih mesecih in posledičnem manjšem zauživanju hrane
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.