Klinični primer:  Mačka s poškodovano glavo

(21.03.2014) 8.3.2011 so na avstrijsko Kliniko za male živali dr. Petra Schöna lastniki pripeljali ponesrečeno evropsko kratkodlako mačko, kastriranega samčka z imenom Gismo, starega pet let.  

Maček je utrpel hujšo poškodbo glave, ki je za posledico imela eksoftalmus desnega očesa, pretres možgan, zlom simfize mandibule ter popolnoma posneto kožo spondnje ustnice in mandibularne regije vse do vipine grla. Ob tem so seveda bili očitni simptomi šoka.

Pacienta smo hospitalizirali in najprej poskrbeli za posledice šoka ter nato fiksirali zlom simfize mandibule s cerklažo, desno oko reponirali in ga prekrili s 'predpasnikom' tretje veke in na koncu raztegnili in učvrstili odtrgano in odmaknjeno kožo na spodnji čeljusti s trdnimi šivi ter jo delno raztegnili s pomočjo zank okoli zob spodnje čeljusti.

Maček ni mogel sam zauživati hrane, zato smo ga prisilno hranili s Hill's a/d ter kot terapijo 7 dni aplicirali antibiotik Baytril in Metacam za mačke enkrat dnevno. V prvem tednu je pacient neprestano prejemal tudi infuzijo Ringerjeve raztopine kot podporno terapijo. Desno oko smo mazali z mazilom Tobrex ter vanj kapljali 1% Atropin kapljice.

Po tednu dni je koža spodnje čeljusti pričela temneti in postajati usnjata. Nekrotično kožo smo kirurško odstranili, zaradi česar sta oba kraka mandibule bila razgaljena do kostne beline.


4.4.2011 smo z majhnim vrtalnikov v spodnjo čeljustnico izvrtali mikrofrakture ter preostalo zdravo kožo podminirali v kavdalni smeri, kolikor je to bilo mogoče ter jo do skrajnosti raztegnili oralno in učvrstili na kost s šivi ter ob tem za tesno prileganje in pritisk na večjo površino prišili običajne gumbe.


Žal se je tudi drug poskus izkazal za neuspešnega, po naslednjem tednu so kožni zavihki ponovno nekrotizirali in smo jih morali kirurško odstraniti. Enako smo naredili s cerklažo, saj simfiza mandibule ni kazala nikakršne tendence celjenja. Zamenjali smo jo z novo cerklažo, ki je tokrat bila napeljana okoli spodnjih kaninusov v obliki osmice. Sedaj smo se za preraščanje kože po spodnji čeljusti odločili za uporabo tehnike, ki jo uporabljajo v humani zobozdravstveni ortopediji in sicer vlek z gumijastimi trakovi iz dentalnega področja. Osnovna ideja tega postopka je bila, da bi preostalo kožo raztegnili preko odkrite kosti s pomočjo neprestanega raztegovanja. V kožo smo čvrsto vstavili sidrne šive ter nanje privezali gumijaste trakove, ki smo jih napeljali preko spodnjih podočnikov.

Na mikrofrakturah v mandibuli je bilo opazno brstenje regenerativnega tkiva s katerim smo želeli ustvariti povezavo med kostjo in kožo. Najprej smo površinski vlek sidrnih šivov želeli povečati z uporabo manjših koščkov infuzijske cevke, vendar takšni niso bili prav vzdržljivi in so se kmalu iztrgali.


Bolje so se nato izkazali navadni srajčni gumbi, okoli katerih smo zaradi njihove površine lahko delali široke zanke in na ta način uspešno okrepili povezavo s kožo.Po 2.5.2011 smo rano konstantno negovali z regeneracijskim gelom Vulnuregel ter enkrat dnevno 5 minut (100 mW, 660 nm) obsevali z laserjem LABpen MED 100.

Na tej točki smo tudi že lahko opazovali očiten napredek pri celjenj, površine mandibule so bile zmeraj bolj prekrite, koža pa je zaradi stalnega vleka postajala zmeraj daljša.Hospitalizacija pacienta je trajala vse do 10.6.2011, uspeh in napredek zdravljenja pa je takrat bil že očiten. Prvih 6 tednov je mačka bilo še potrebno prisilno hraniti, saj sam tega ni bil sposoben. Po 6 tednih pa se je že naučil kako zajame majhne koščke in jih pogoltne.

Stanje po 10 tednih:


Stanje po 16 tednih:


Stanje po 28 tednih:


Maček se je 4.1.2012 poslednjič vrnil v ambulanto na kontrolni pregled. Zlom se je popolnoma zacelil, brez težav se je že lahko samostojno prehranjeval, spodnja čeljust pa je bila popolnoma prekrita z zdravo kožo.

Klinični primer je odličen dokaz, da je ob pripravljenosti lastnikov za sodelovanje z veterinarji, možno ogromno težav rešiti in ozdraviti tudi na prvi pogled nemogoče primere.

Po odstranitvi predpasnika iz tretje veke je bilo desno oko najprej približno 4 tedne slepo, sposobnost vida pa je maček postopoma ponovno pridobival. Trenutne posledice hudih poškodb se kažejo le še s kroničnim pigmentoznim keratitisom desnega očesa.

Dr. Peter Schön

veterinar za male živali in konje

uradni sodni izvedenec

Sorodni članki

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Slika 1. Mnoge rožnate kožne otekline velikosti prosenega zrna. ; Vir slike: LABOKLIN

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Citološka slika (FNA) mediastinalne mase (Wright-Giemsa, 500x povečava)

Rešitev skrivnostnega kliničnega primera

Dober teden dni časa smo vam pustili za razmišljanje in postavitev diagnoze skrivnostnega kliničnega primera meseca – mediastinalna masa pri psu, ki vam ga je predstavilo podjetje Laboklin. Sedaj vam sporočamo pravilno rešitev
preberi več

CT z vidno veliko, mišičnini izodenzno maso na levem delu toraksa

Skrivnostni klinični primer meseca – mediastinalna masa pri psu

Laboklin vam želi mesečno predstaviti zanimiv klinični primer iz različnih področij veterinarske medicine, ob katerem lahko sodelujete z diagnosticiranjem. Objavljamo primer meseca za januar 2019
preberi več

Kožne spremembe pri psu

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (2. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neiznvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (1. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neizvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Zeleni legvan Beissi; Vir slike: Helene Widmann

Klinični primer: Zeleni legvan z močno endoparazitozo

Zeleni legvan Beissi, samec starosti okoli 10 let že dalj časa izgublja telesno težo. Lastniki so najprej spremembe pripisovali fiziološki spolni aktivnosti v spomladanskih mesecih in posledičnem manjšem zauživanju hrane
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.