Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

(29.04.2019) Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!

Maciej Guzera, DVM PhD DipECVCP MRCVS

Klinična slika in anamneza

Na pregled so lastniki pripeljali 10 let starega, kastriranega evropskega kratkodlakega mačka, ki je imel težave zaradi kroničnega bruhanja in hujšanja (za 2,2 kg) kljub izraženi polifagiji.

Mačku lastniki pred pojavom kliničnih znakov niso menjavali hrane, maček prav tako ni postal bolj fizično aktiven. Sočasno s pojavom omenjenih simptomov so se na njegovi koži pojavljale tudi mnoge otekline.

Klinični pregled

Pri kliničnem pregledu je maček bil letargičen, s telesno kondicijo 2/9 in napihnjenim abdomnom. Potrjene so bile pogoste otekline po koži različnih velikosti, od nekaj mm do 0,5 cm, ki so se nahajale za desnim ušesom ter po obeh bokih. Nekatere od omenjenih sprememb so bile pordele (slika 1).


Slika 1. Mnoge rožnate kožne otekline velikosti prosenega zrna.

Dodatne preiskave

Hematologija

Krvna slika je pokazala hudo bazofilijo (2,4 x10 9/L, referenčne vrednosti: 0-0.04 x10 9/L) in blago limfopenijo (0,82 x10 9/L, R: 1-4 x10 9/L).

Ob tem so v krvnem razmazu bile večje, atipične celice (15% jedrnih celic, 1,1 x10 9/L; slika. 2).


Slika 2: Krvni razmaz vzorca, odvzetega mačku z multiplimi kožnimi vozliči (A, B) (Wright-Giemsa, 500x povečava).

Biokemija

Rezultati klinične biokemijske preiskave so pokazali blago hipokeliemijo (3,2 mmol/L, R: 3.0-4,8 mmol/L) in totalne proteine na spodnji meji z blago hipoalbuminemijo (23 g/L, R: 26-56 g/L).

Diagnostično slikanje

Ultrazvočni pregled abdomna je potrdil močno splenomegalijo. Tanko črevo je imelo zadebeljene stene in neobičajno razslojenost (slika 3A). Vidni so bili mesenterialni limfni vozli (slika 3B).

Rentgenska slika toraksa ni kazala posebnosti.


Slika 3. Na ultazvočnem pregledu se je videla popolna izguba razslojenosti jejunuma (A). Vidni in hipoehogeni so mesenterialni limfni vozli (B).

Citologija

Tankoigelna biopsija je bila izvedena na kožnih spremembah in vranici. Aspirati so bili poslani na citološki preled (slika 4).

Slika 4. Citologija tankoigelnega biopsata kožnega vozliča (A) in vranice (B) (Wright-Giemsa, 500x povečava). ; Vir slike: LABOKLIN
Slika 4. Citologija tankoigelnega biopsata kožnega vozliča (A) in vranice (B) (Wright-Giemsa, 500x povečava).

Kako bi interpretirali dobljene rezultate?

Kakšna je najbolj verjetna diagnoza?Rešitev: Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Objavljamo rešitev skrivnostnega kliničnega primera o neobičajnih celicah v krvnem razmazu mačka. Ali je takšna bila tudi vaša diagnoza?

Interpretacija

V krvnem razmazu so bile opazne posamezne velike celice z obarvanimi granulami (mastociti), kar kaže na mastocitemijo zaradi mastocitoma.

Močna bazofilija je najverejtneje paraneoplastična, vzrok blage limfopenije pa je najverjetneje stres. 

Kronično bruhanje in posledično zmanjšan vnos kalija je najverjetneje posledica blage hipokaliemije. Hipoalbuminemijo lahko prav tako pripisujemo zmanjšanemu vnosu proteinov, kahektičnemu stanju ali gastrointestinalnim izgubam. Obenem zaradi normalne koncentracije globulinov ni mogoče izključiti nezadostne jetrne funkcije ter izgub preko ledvic.

Citološka preiskava kožne spremembe in vranice je pokazala prisotnost številnih matocitov z atipijami , kar lahko povežemo s prisotnostjo mastocitne novotvorbe. 

Diagnoza: diseminiran mastocitom z mastocitemijo

Terapija in kontrolni pregledi

Na podlagi slabe prognoze, slabega splošnega stanja pacienta kot tudi potencialnih stranskih učinkov kemoterapije se je lastnik mačka odločil za evtanazjo.

Ob postmortalnem pregledu so bili mastociti dokazani tako v posameznih skupkih kot tudi v obliki debelih infiltratov v koži (slika 5 A), jetrih, jejunumu in vranici (slika 5 B), najverjetneje tudi v mezenterialnih limfnih vozlih in srcu.


Slika 5: Histologija postmortalnega pregleda. A: Kožni mastocitom pri mački z neinkapsuliranim in infiltrativnim vraščanjem v okolno tkivo dermisa. (H&E, 40x povečava). B: Neoplastične celice mastocitoma vranice z metakromatičnimi granulami v citoplazmi (toluidin modro, 1000x povečava)

Povzetek

Mastocitom je izjemno redko neoplastično obolenje pri mačkah, ki se lahko manifestira v treh oblikah, kutani, visceralni in intestinalni. V našem kliničnem primeru zaradi sistemskega metastaziranja ni bilo mogoče določiti izvorne lokacije. Prognoza diseminiranega mastocitoma je v splošnem slaba.

Mastocitemija je definirana kot prisotnost mastocitov v periferni krvi. Pojav je zelo redek pri mačkah (prevalenca 0,05%) ter je običajno, v nasprotju s psi, skoraj izključno povezana z mačjim mastocitomom.

Ker je senzitivnost za mastocite v periferni krvi nizka se pri pacientih s sumom na mastocitemijo priporoča pregled levkocitne plasti ('buffy coat').
Sorodni članki

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Citološka slika (FNA) mediastinalne mase (Wright-Giemsa, 500x povečava)

Rešitev skrivnostnega kliničnega primera

Dober teden dni časa smo vam pustili za razmišljanje in postavitev diagnoze skrivnostnega kliničnega primera meseca – mediastinalna masa pri psu, ki vam ga je predstavilo podjetje Laboklin. Sedaj vam sporočamo pravilno rešitev
preberi več

CT z vidno veliko, mišičnini izodenzno maso na levem delu toraksa

Skrivnostni klinični primer meseca – mediastinalna masa pri psu

Laboklin vam želi mesečno predstaviti zanimiv klinični primer iz različnih področij veterinarske medicine, ob katerem lahko sodelujete z diagnosticiranjem. Objavljamo primer meseca za januar 2019
preberi več

Kožne spremembe pri psu

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (2. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neiznvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (1. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neizvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Zeleni legvan Beissi; Vir slike: Helene Widmann

Klinični primer: Zeleni legvan z močno endoparazitozo

Zeleni legvan Beissi, samec starosti okoli 10 let že dalj časa izgublja telesno težo. Lastniki so najprej spremembe pripisovali fiziološki spolni aktivnosti v spomladanskih mesecih in posledičnem manjšem zauživanju hrane
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.