Nove smernice WSAVA bodo začrtale standarde veterinarski stomatologiji po vsem svetu

(24.10.2016) Nove smernice, ki jih pripravlja organizacija WSAVA (World Small Animal Veterinary Association), bodo zvišale standard veterinarske stomatologije na svetovni ravni, saj bodo odpravile ključne pomanjkljivosti pri izobraževanju in zvišale nivo veterinarske nege hišnih živali.

Združenje WSAVA predstavlja več kot 199.050 veterinarjev po vsem svetu, ki se združujejo v 101 partnersko organizacijo. Njen namen je izboljšanje klinične nege hišnih živali.

Ena od poglavitnih dejavnosti WSAVA je razvijanje globalnih smernic na ključnih področjih veterinarske stroke. Smernice so namenjene podpori veterinarjem s postavljanjem standardov za nego in dobro prakso po vseh področjih veterine.   


Brook A. Niemiec DVM, DAVDC, DEVDC, FAVD

Cepljenje, prehrana in protibolečinska terapija so že pokrite tematike, trenutni načrt pa vključuje izdelavo prvih globalnih stomatoloških smernic. Naloga je bila dodeljena novo nastalemu odboru WSAVA, odboru Dental Guidelines Committee (DGC). Odbor namerava izdati prve smernice na prihodnjem kongresu WSAVA World Congress 2017.

Dr. Brook Niemiec, specialist veterinarske stomatologije certificiran s strani ameriškega in evropskega kolegija za veterinarsko stomatologijo ter član akademije Academy of Veterinary Dentistry je predsednik WSAVA DCG in poudarja, da so obolenja ust in zob zdaleč najpogostejše zdravstvene težave na področju veterine malih živali.

Stanja teh obolenj predstavljajo bolečino in infekcije v ustni votlini, kot tudi po vsem telesu, vendar so pri hišnih živalih le redko očitno vidne in tako se zdravljenje pogosto prelaga na kasneje ali se nikoli ne opravi. Dodatno k težavi zaradi skrivanja bolečine pripomore tudi omejena izobraženost veterinarjev glede stomatologije, ki je kot veda še zmeraj zavita v meglice in se o njej širijo napačne informacije.

„Naš cilj je ozaveščanje o pogostosti dentalnih bolezni med malimi živalmi ter poudarjanje lokalnih in sistemskih posledic v primeru opuščanja terapije. Upamo tudi na mednarodno izboljšanje stomatološke izobrazbe in promocijo pomembnosti veterinarske stomatologije,“ pojasnjuje dr. Brook Niemiec in dodaja: „WSAVA DGC smernice bodo zastavile 'zlat standard', ki bi moral navdihniti vse veterinarje – prav tako pa bomo priporočili minimalne standarde glede opreme in nege za veterinarje iz predelov, kjer je veterinarska stroka še v fazah razvoja.

Kot del projekta planiramo razviti enostaven in objektiven način za ponovljivo oceno oralnih bolezni ter ustvariti izobraževalne vire, orodja in organizirati permanentno izobraževanje za člane WSAVA.

Naš namen ob izdaji smernic WSAVA Global Dental Guidelines je narediti prvi korak v smeri sprememb glede dojemanja zobnih obolenj v veterinarski medicini in izboljšati terapijo teh pri malih živalih po vsem svetu.

Zahvaljujemo se našim sponzorjem Addisons Biologics, Hill’s Pet Nutrition, KRUUSE, Merial in Virbac za podporo pomembnega dela.”

Sorodni članki

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Zdrava ustna votlina za odlične delovne rezultate! Leto je naokrog in na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete bodo v juliju ponovno izvajali program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob pri delovnih psih
preberi več

SCEVDS vabi na predavanja dr. Cedrica Tutta

SCEVDS vabi na predavanja dr. Cedrica Tutta

Doc. dr. Ana Nemec, dr.vet.med, DipAVDC v imenu študentske sekcije EVDS vabi na predavanja dr. Cedrica Tutta
preberi več

Veterinary Dentistry and Oromaxillofacial Surgery

Nova znanstvena spletna revija s področja veterinarske medicine

Spletno mesto Frontiers je spletni založnik odprtega tipa, preko katerega lahko dostopate do strokovnih člankov in aktualnih raziskav s področja veterinarske medicine
preberi več

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

V četrtek, 11.12.2014, se je pod vodstvom veterinarske stomatologinje doc. dr. Ane Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC, prvič srečala študentska sekcija EVDS (Evropskega združenja veterinarskih stomatologov).
preberi več

Zlomljeni zobje bolijo – tudi vašega psa!; Vir slike: Ana Nemec

Zlomljeni zobje bolijo – tudi vašega psa!

Klinika za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani vas in vaše ljubljenčke vabi k vključitvi v klinično študijo, v kateri preučujejo bakterije, ki se naselijo v zlomljene zobe
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.