Klinični primer: kitajski pasji prigrizki iz posušenega perutninskega mesa povzročajo motnje v delovanju ledvic

(26.03.2014) Prvi opisan primer v sosednji Avstriji, o katerem poročajo iz referenčnega laboratorija INVITRO Labor in Klinike za živali v Strebersdorfu.

Že več let lahko iz severa Amerike, Kanade in Avstralije spremljamo novice o skrivnostnem pojavljanju odpovedi ledvic pri psih, ki so navadno povezane z uporabo suhomesnatih perutninskih prigrizkov iz Kitajske.

V prvi vrsti so prizadeti majhni psi, ki ambulante obiskujejo zaradi slabosti in bruhanja, neješčnosti in/ali poliurije/polidipsije. Do današnjega dne je bilo dokumentiranih že okoli 3.600 podobnih primerov obolelih psov ter kar 600 primerov, ki se je končalo s smrtnim izidom.  

Vse obolele živali so dobivale omenjene prigrizke, katerih izvor je na Kitajskem, navadno so bili perutninskega porekla, tako imenovani „chicken-jerky“.

Kljub mnogim raziskavam pa zaenkrat ni bilo mogoče v prigrizkih dokazati posebnih sestavin, ki bi lahko bile identificirane kot kontaminanti in bi posledično bile odgovorne za pojav kliničnih znakov.


Kitajski prigrizki iz sušenega perutninskega mesa

Prizadete živali so razvile pridobljeno obliko Fanconijevega sindroma. Ta progresivno potekajoča motnja v delovanju ledvic je povzročitelj kompleksne disfunkcije proksimalnih ledvičnih tubulov (motnje reabsorpcije) ter je karakterizirana z glukozurijo ob normalni ravni glukoze v krvi, hipofosfatemijo in generalizirano aminoacidurijo.

Ob tem se pri mnogih pacientih pojavlja znižana serumska koncentracija K, Na, Ca in bikarbonata ter blaga proteinurija. Izgubljanje bikarbonatov kmalu vodi v metabolne acidoze.

V primerih, ko so težave bile ugotovljene v začetnih stadijih ter so psi nemudoma prenehali prejemati prigrizke iz sušene perutnine, so se ledvične poškodbe izkazale kot minimalne, v nekaterih primerih celo reverzibilne.

Sledeči klinični primer je namenjen vsem kolegicam in kolegom veterinarjem z namenom opozorila, da je predvidoma težava s suhomesnatimi prigrizki sedaj dosegla tudi evropski prostor:

Lucy, 3 letno, sterilizirano psičko pasne čivava so lastniki na kliniko pripeljali zaradi približno 2 tedna trajajoče poliurije/polidipsije. Klinični pregled pacientke je bil pravzaprav na splošno brez posebnosti.

Sledeče laboratorijske preiskave so pokazale perzistirajočo glukozurijo sočasno s fiziološkimi vrednostni glukoze v krvi (normoglikemično glukozurijo), hipokaliemijo in hipofosfatemijo.

Ob tem je bila dokazana tudi proteinurija. Rezultati so kazali na Fanconijev sindrom, ki je bil potrjen z dokazom generalizirane hiperaminoacidurije.

Po pogovoru z lastniki se je izkazalo, da so lastniki psičko pretežno hranili prav s sušenimi perutninskimi prigrizki kitajskega porekla. Primere takih prigrizkov si lahko ogledate na fotografiji.

Na podlagi laboratorijskih rezultatov in anamnestičnih podatkov so veterinarji Klinike v Strebersdorfu postavili sum na vzročno povezavo s perutninskimi prehranskimi dodatki.

Sedaj želijo z deljenjem svojih izkušenj in ugotovitev senzibilizirati tudi svoje kolege, da bodo v primeru pojava določenih znakov pozorni tudi na način prehranjevanja svojega pacienta ter o tem povprašali njihove lastnike.

Obsežnejši članek o primeru je še v fazi priprave.

Sorodni članki

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Slika 1. Mnoge rožnate kožne otekline velikosti prosenega zrna. ; Vir slike: LABOKLIN

Neobičajne celice v krvnem razmazu mačka

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Citološka slika (FNA) mediastinalne mase (Wright-Giemsa, 500x povečava)

Rešitev skrivnostnega kliničnega primera

Dober teden dni časa smo vam pustili za razmišljanje in postavitev diagnoze skrivnostnega kliničnega primera meseca – mediastinalna masa pri psu, ki vam ga je predstavilo podjetje Laboklin. Sedaj vam sporočamo pravilno rešitev
preberi več

CT z vidno veliko, mišičnini izodenzno maso na levem delu toraksa

Skrivnostni klinični primer meseca – mediastinalna masa pri psu

Laboklin vam želi mesečno predstaviti zanimiv klinični primer iz različnih področij veterinarske medicine, ob katerem lahko sodelujete z diagnosticiranjem. Objavljamo primer meseca za januar 2019
preberi več

Kožne spremembe pri psu

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (2. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neiznvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri

Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete – klinični primeri (1. del)

Melisa Veterina d.o.o. predstavlja novost v svoji ponudbi – izdelka Dermasin olje in Ecosin šumeče tablete, ki predstavljajo popolnoma nov, neizvaziven, učinkovit in cenovno dostopen način za odpravljanje težav povezanih z glivičnimi vnetji
preberi več

Zeleni legvan Beissi; Vir slike: Helene Widmann

Klinični primer: Zeleni legvan z močno endoparazitozo

Zeleni legvan Beissi, samec starosti okoli 10 let že dalj časa izgublja telesno težo. Lastniki so najprej spremembe pripisovali fiziološki spolni aktivnosti v spomladanskih mesecih in posledičnem manjšem zauživanju hrane
preberi več

[X]
Informacije o uporabi piškotkov:

Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja vam odgovarjajoče različice spletne strani, s katero vam olajšamo njeno uporabo. Spletna stran lahko uporablja tudi piškotke drugih ponudnikov za potrebe oglaševanja.