Lokalne stročnice v prehrani praičev: termična obdelava ne pomeni posebne prednosti
(28.08.2015) Hidrotermična obdelava zrnatih stročnic, kot so grah ali bob v sklopu ekoloke praičereje ne prinaa posebnih prednosti v smislu prirasta in zdravja.
Sicer se količina neelenih antinutritivnih snovi v legunimozah s segrevanjem nekoliko zmanja in se sočasno malenkost poveča tudi količina lahko izkoristljive energije, kljub temu pa se je pri praktičnih preizkusih s krmljenjem izkazalo, da segrevanje ni posebej učinkovito. Tako nakazujejo rezultati tudije prehranskih strokovnjakov nemke Kmetijske zbornice.
Za namen raziskave so odstavljene pujske strokovnjaki razdelili v tri skupine. Dve skupini so tiri tedne krmili s termično obdelano oziroma neobdelano krmno meanico, ki je bila sestavljena iz boba, graha in fiola v tretjinskih deleih. Dele meanice je v celotni krmi zavzemal 30 odstotkov.
Tretja skupina je kot vir proteinov namesto lokalnih stročnic prejemala visok dele sojinih tropin. Ob splono nijem prirastu za manj od 400 gramov se med tremi poskusnimi skupinami niso pojavila znatna odstopanja, sojina skupina je ob tem pokazala manje prednosti.
Strokovnjaki zbornice so iz tega zaključili, da lahko rejci brez pomisleka opustijo korak drage termične obdelave domačih stročnic.
Do enakega rezultata je prila tudi skupina raziskovalcev iz Centra za ekoloko kmetovanje v Visselhoevedu, ki je podoben poskus izvajala za primer učinkovanja hidrotermično obdelanega zimskega graha v krmi rejnih praičev. Tudi tukaj predpriprava ni pokazala posebnih prednosti.
Ob tem ste je v obeh projektih izkazalo, da dele stročnic v krmi ne sme presegati 30 odstotkov. Viji delei so namreč zmanjali uivanje krme in poslabali zdravstveno stanje praičkov ter povzročili občuten padec v mesnatosti pri rejnih praičih.
Kljub vsemu pa so si strokovnjaki za prehrano enotni glede primernosti uporabe domačih stročnic, če so le te primeane krmi v primernem deleu. Delno jih je mogoče tudi nadomečati s sojinimi proteini.
Jürgen Beckhoff, aid.de