Sezona ara: raziskava kae na povezavo med otoplitvami in elodčno-črevesnimi obolenji
(10.05.2017) Ko se pomladni pričnejo viati temperature, se zveča tudi pojavnost elodčno-črevesnih teav. Povezava je bila tudi strokovno dokazana v raziskavi.
Raziskovalci Intituta za kvaliteto in varnost ivil nemke visoke ole za veterinarstvo TiHo so v sodelovanju z lokalnimi znanstveniki za kontrolo ivil preiskovali različne povzročitelje skozi vse leto v odvisnosti od temperature ter objavili svoje rezultate v publikaciji Scientific Reports.
Salmonela in kampilobakter po vsem svetu veljajo za najpogosteje povzročitelje bakterijskih diarej.
V Evropi so leta 2013 registrirali 215.000 kampilobakterioz in 85.000 salmoneloz. Obe infekciji morajo zdravniki prijaviti odgovornim slubam za varovanje zdravja. Tako zbrane informacije je za svojo tudijo uporabila skupina raziskovalcev ter jih ocenila v povezavi z zabeleenimi temperaturnimi nihanji. Celotna raziskava z analizo podatkov je trajala 212 tednov.
Statistična obdelava podatkov je pokazala, da so se po priblino 5 tednov po dvigu temperatur povečale prijave okub s salmonelo in kampilobaktrom. Prof. dr. Günter Klein, vodja intituta pojasnjuje: Iz preteklih tudij je e bilo poznano, da se omenjena obolenja pojavljajo pogosteje od pomladi do jeseni povezava s temperaturami pa e ni bila dokazana. Pet tedenski zamik je le pribliek, saj se pojav obolenja običajno poroča s časovnim zamikom. Prav tako niso poznani podatki o ternutku okube in inkubacijski dobi za prijavljene primere.
al, kljub obveznemu prijavljanju niso v sistemu zajete vse infekcije s salmonelo in kampilobaktrom, saj večina ljudi z diaerjo ne običe zdravnika, ob tem pa v mnogih primerih pacientom ne odvzamejo vzorcev blata za določanje povzročiteljev.
Salmonele in kampilobaktri se lahko prenaajo z ivili ivalskega izvora, kot so jajca, mleko ali meso. Dvig primerov salmoneloz v poletnem času je pogosto pojasnjen s pričetkom sezone pečenja na aru. Za preprečevanje elodčno-črevesnih obolenj je tako pomembno, da se meso dobro speče. Ob tem je pomembno tudi hlajeno skladičenje ivil ivalskega izvora, saj se ob neprimernem hranjenju mesa, jajc in mleka lahko salmonele na izdelku pospeeno razmnoujejo.
Za kampilobakter pravilno skladičenje ni toliko pomembno, saj se po tenutno znanih podatkih bakterije na ivilih ne morejo razmnoevati. Ker je pojavnost teh bakterij od pomladi do jeseni povečana na obratih za vzrejo ivali, predvsem perutninskih, znanstveniki predvidevajo, da tukaj prihaja do povezave z okubani pri ljudeh.
Informacije o sovpadanju temperature in obolenj so koristne za povečanje varnosti ivil, na primer s povečanim nadzorom v odločilnih obdobjih.
PUBLIKACIJA
Association between the ambient temperature and the occurrence of human Salmonella and Campylobacter infections Josef Yun, Matthias Greiner, Christiane Höller, Ute Messelhäusser, Albert Rampp, Günter Klein Scientific Reports, DOI:10.1038/srep28442